23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

‘Αλμα Ζωής Ν. Αχαΐας: Ένας σύλλογος από γυναίκες για γυναίκες

Ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής», είναι ένας φορέας του οποίου τα μέλη, το Δ.Σ. και οι εθελόντριες, είναι γυναίκες που έχουν νοσήσει ή νοσούν ακόμα από καρκίνο μαστού.

Το «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας, μέσω του έργου «Σύμμαχοι φροντίδας», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Active citizens fund, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό: Να ενδυναμώσει 80 φροντιστές γυναικών πασχουσών από καρκίνο, μέσα από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική τους στήριξη, ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στον κρίσιμο ρόλο τους.

Ζητήσαμε από τρεις γυναίκες, με διαφορετικό ρόλο στο έργο, να μοιραστούν μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα,  τη δική τους εμπειρία από τη συμμετοχή τους:

«Ως μέλος μιας προσπάθειας για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στο κομμάτι της φροντίδας των ογκολογικών ασθενών, νιώθω περήφανη, διότι πρόκειται για μία αναγκαία παρέμβαση ενδυνάμωσης άτυπων φροντιστών ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να ανταποκριθούν στο κρίσιμο έργο της φροντίδας γυναικών με καρκίνο, με αίσθημα ασφάλειας και επάρκειας στις ανάγκες τους. Ο στόχος της δημιουργίας ομάδων φροντιστών, σε ένα πλαίσιο βιωματικής ασφαλούς αλληλεπίδρασης και αναγνώρισης των δικαιωμάτων τους σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο, αποτελεί «φάρο» για τα επόμενα βήματά μας.»
Κατερίνα Λαμπρακοπούλου, Project manager «Σύμμαχοι Φροντίδας» – Υπεύθυνη χορηγιών, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων ‘Αλμα Ζωής Ν. Αχαΐας
«Αυτό που με συγκίνησε ήταν το μοίρασμα από τους συμμετέχοντες της δικής τους εμπειρίας με τα παιδιά τους αλλά και των ίδιων ως παιδιά ασθενών με καρκίνο. Η σημασία των σεμιναρίων είναι πολυεπίπεδη, καθώς προσφέρει στους φροντιστές όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες, αλλά παρέχει και έναν ασφαλή χώρο όπου μπορούν να ανταλλάξουν προβληματισμούς, σκέψεις και συναισθήματα για το βίωμα του καρκίνου. Ακόμα, το έργο ξεχωρίζει γιατί συμπεριλαμβάνει εμμέσως τη φροντίδα ακόμα μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας, των παιδιών των ογκολογικών ασθενών, μέσα από την ενδυνάμωση των γονιών τους. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου για αλληλεπίδραση και μοίρασμα της εμπειρίας του καρκίνου για τους φροντιστές, μέσω της λειτουργίας ομάδας ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο Άλμα ζωής Ν. Αχαΐας.»
Γεωργία Πανίτσα, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων «Σύμμαχοι φροντίδας»
«Το σεμινάριο ήταν πολύ χρήσιμο, με βοήθησε σε πρακτικά θέματα, πώς να μπορώ να βοηθώ καλύτερα τον άνθρωπό μου. Εμπλουτίστηκαν οι γνώσεις μου γύρω από την ψυχολογική κατάσταση των ογκολογικών ασθενών. Ένιωσα συγκίνηση καθώς ήρθαν μνήμες από την περίοδο των χημειοθεραπειών και των παρενεργειών που είχαν στον άνθρωπό μου. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένιωσα πως κάποιος φρόντισε κι εμένα καθώς συνήθως όλο το νοιάξιμο επικεντρώνεται στον ασθενή και ο κόσμος δεν γνωρίζει το πόσο συγκλονιστική και αποπροσανατολιστική μπορεί να είναι αυτή η εμπειρία και για τους φροντιστές των ασθενών.»
Κατερίνα Κανελλοπούλου, φροντιστής, συμμετέχουσα σεμιναρίων