27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 10:00 - 16:00

Διαχείριση Συγκρούσεων & Επαγγελματική Εξουθένωση (Burn Out)

Το σεμινάριο απευθύνεται στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Active citizens fund.

Η Ελισάβετ Γεωργίου μας βοηθά να βρούμε τις απαντήσεις σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε οργανισμού. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν τους προβληματισμούς, αλλά και τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει, ενώ θα μάθουν τεχνικές διαχείρισης των δύσκολων καταστάσεων.

 • Πώς η δομή μιας οργάνωσης συνδέεται με τις συγκρούσεις των μελών της;
 • Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τις συγκρούσεις για να προλάβουμε το Burn Οut της ομάδας, των εργαζομένων αλλά και των εθελοντών της;
 • Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Burn Out;

Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας κάθε οργανισμού εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου και τις νέες συνθήκες που αναδιαμορφώνουν διαρκώς τις ανάγκες του. Συχνά οι εναλλαγές των προσώπων της διοίκησης, οι δράσεις και τα νέα έργα δημιουργούν απαιτήσεις δυσβάσταχτες για την ομάδα διοίκησης. Αυτή η κατάσταση είναι ακόμα πιο απαιτητική για μικρές ΜΚΟ, των οποίων το προσωπικό απαρτίζεται από περιορισμένο αριθμό εργαζομένων ή/και εθελοντών, και ήδη από πριν την πανδημία αντιμετώπιζαν προκλήσεις συντονισμού και λειτουργικής ροής εργασίας στο προσωπικό τους.

Όλα τα παραπάνω ασκούν έντονες πιέσεις στα μέλη του ΔΣ, τους εργαζόμενους αλλά και τους εθελοντές. Εκτόνωση των πιέσεων αποτελεί η σύγκρουση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στη δυσαρέσκεια των μελών της οργάνωσης, αλλά ακόμα και στη διάλυσή της.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της οργάνωσης είναι ευάλωτα στην εμφάνιση Burn Out, κάτι που μπορεί να γενικευτεί στο σύνολο της ομάδας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να κατανοήσουν τη δυναμική της ομάδας και τις βασικές αρχές για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού οργανισμού (resilient organization). Επίσης θα αποκτήσουν δεξιότητες και εργαλεία για την δημιουργικότερη επίλυση των συγκρούσεων, τη χρήση της μη βίαιης επικοινωνίας, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση του Burn Out.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηγετικά στελέχη οργανώσεων που αναζητούν εργαλεία για τη βέλτιστη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς και σε εργαζόμενους σε οργανώσεις που επιθυμούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις συγκρούσεις και να προλαμβάνουν το Burn Out.

Δομή Σεμιναρίου

10.00-10.30: Εισαγωγή

 • Γνωριμία
 • Εντοπισμός και ορισμός των θεμάτων που θέλουμε να διερευνήσουμε και να αναδείξουμε
 • Βασικές Έννοιες και Ορισμοί

10.30-11.30: Οργανωσιακή Δομή

 • Βασικά μοντέλα οργανωσιακών δομών σε ΜΚΟ
 • Αποτύπωση της οργανωσιακής δομής κάθε ΜΚΟ που συμμετέχει
 • Case studies και καλές πρακτικές

 11.30-11.45: Διάλειμμα

11.45-12.30: Διαχείριση Συγκρούσεων

 • Έννοια και χρησιμότητα της ομάδας
 • Διεργασίες της ομάδας
 • Φάσεις εξέλιξης της ομάδας
 • Αίτια και συνέπειες συγκρούσεων
 • Δημιουργική επίλυση συγκρούσεων
 • Μοντέλο μη βίαιης επικοινωνίας

12.30 -13.15: Lunch Break

13.15-14.15: Πρόληψη & Αντιμετώπιση Burn Out

 • Έννοια εργασιακού άγχους και burn out
 • Συμπτώματα εργασιακού άγχους και burn out

14.15-14.30: Διάλειμμα

14.30-15.40:

 •  Διαφορές μεταξύ επαγγελματικού άγχους και burn out
 • Αντιμετώπιση ατόμου (εργαζομένου ή εθελοντή) που πραγματικά εμφανίζει burn out

15.40-16.00: Κλείσιμο, συζήτηση, επίλυση αποριών

Πού και πότε

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον 1ο όροφο του Ιδρύματος Μποσοδάκη, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, 10:00 – 16:00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν. Η εκδήλωση (παρουσίαση) θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της covid-19. Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 48ωρών.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε εδώ. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 3221287 .

Λίγα λόγια για την Ελισάβετ Γεωργίου

Η Ελισαβετ Γεωργίου εξειδικεύεται στη διαχείριση επαγγελματικών & προσωπικών κρίσεων και μεταβάσεων (απόλυση, πένθος, διαζύγιο, ασθένεια, burn out) καθώς και στην προώθηση της ψυχικής υγείας και του Ευ Ζην μέσω εταιρικών προγραμμάτων Ευεξίας και προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Έχει εμπειρία άνω των 20 ετών ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, και παράλληλη εμπειρία 15 ετών ως ψυχοθεραπεύτρια. Από τον Ιανουάριο του 2010 ίδρυσε και διευθύνει, το Κέντρο Be Yourself όπου παρέχει υπηρεσίες Συμβουλευτικής, Coaching, Mentoring, Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας, ατομικά ή ομαδικά, σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, MKO και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.  Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας & Ευημερίας Be Positive. Είναι κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μεταπτυχιακού Τίτλου Οργανωτικής & Οικονομικής Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Διπλώματος Personal & Executive Positivity Coaching (Positivity Coaching Academy), έχει 4ετή ειδική εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία Gestalt (Gestalt Foundation) και πιστοποίηση Εκπαιδευτή Ενηλίκων σε Ελλάδα (ΕΟΠΠΕΠ) και Κύπρο (ΑνΑΔ). Συνεργάζεται με το Social Dynamo ως μέντορας, προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία της σε ομάδες που θέλουν στήριξη στην επικοινωνία και την επίλυση συγκρούσεων μεταξύ των μελών τους, στη διαχείριση των εθελοντών τους, στην αναπροσαρμογή της οργανωτικής τους δομής καθώς και στη διαχείριση διαφόρων οργανωσιακών αλλαγών, μεταβάσεων και κρίσεων.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund. Tο  Active Citizens Fund για την Ελλάδαύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.