14/07/2022 14:00 - 17:00

Δημιουργία συνεργειών για άσκηση συνηγορίας (advocacy)

Το σεμινάριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στις επιχορηγούμενες οργανώσεις του προγράμματος Active citizens fund.

Με το παρόν εργαστήριο θα διερευνήσουμε πώς «χτίζονται» ευρύτερες συνέργειες μεταξύ οργανώσεων και συλλογικοτήτων ή και άλλων θεσμών (ακαδημαϊκός χώρος, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδρύματα, κλπ) με σκοπό την επίτευξη στόχων υπέρ των δικαιωμάτων ή τη δημιουργία ευνοϊκότερου περιβάλλοντος, ώστε οι δράσεις συνηγορίας να είναι πιο αποτελεσματικές. Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι να ενθαρρυνθούν οι συμμετέχουσες οργανώσεις να επανεξετάσουν πιο στρατηγικά τις συμμαχίες τους.

Δομή Σεμιναρίου

14.00 – 14.30: Εισαγωγή και παρουσίαση ορισμών

 • Συμμαχίες ad hoc και διαρκείας
 • Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπροσώπηση

14.30 – 15.00: Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα

 • Σημαντικότερες συμμαχίες – παρουσίαση
 • Μελετώντας ενδεικτικά καταστατικές διακηρύξεις
 • Πώς αντιλαμβάνονται τις συμμαχίες και τα δίκτυα οι εκπρόσωποί τους

15.00 – 15.45: Στρατηγική συνέργειας / συμμαχιών (α’ μέρος)

 • Με ποια κριτήρια επιλέγει μια ΟΚοιΠ τους εταίρους της;
 • Στρατηγικές συμμαχίες
 • Ευκαιριακές συμμαχίες
 • Συμμετοχή ή δημιουργία
 • Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα συμμαχίας/δικτύου, σε σχέση με τη μεμονωμένη δράση μιας ΟΚοιΠ

15.45 – 16:00: Διάλειμμα

16.00 – 16.15: Στρατηγική συνέργειας / συμμαχιών (β’ μέρος)

 • Κριτήρια συμμετοχής ή ενεργής διαμόρφωσης μιας συμμαχίας
 • Ισορροπία δυνάμεων κατά την εξέλιξη της συμμαχίας
 • Ποιους εκπροσωπεί μια συμμαχία ή ένα δίκτυο;

16.15 – 16.50: Άσκηση

 • Υπόθεση μελέτης – παρακολουθώντας τη Γενική Συνέλευση ενός δευτεροβάθμιου δικτύου: θέματα που εγείρονται και αντιμετώπισή τους με σκοπό να κερδίσει η συνεργασία
 • Συζήτηση των παραγόμενων σε κάθε ομάδα, στην ολομέλεια

16.50 – 17.00: Σύνοψη του εργαστηρίου

Πού και πότε
Το σεμινάριο διεξάγεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom την Πέμπτη 14 Ιουλίου, 14.00-17.00. Η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο, παρακαλούμε πατήστε «εδώ», επιλέξτε την ημερομηνία του σεμιναρίου και συμπληρώστε τη σχετική φόρμα. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα γίνει το συντομότερο δυνατό.  Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 210 3221287.

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Μαριανέλλα Κλώκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Πολύ νωρίς συνάντησε το Ανθρωπιστικό Κίνημα και αφιερώθηκε σε αποστολές υγείας, εκπαίδευσης και υπεράσπισης δικαιωμάτων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Αφρική και την Ασία. Μπήκε στην αρχική ομάδα εκδοτών του ΛΟΑΤΚΙ περιοδικού Antivirus και μετά δημιούργησε την ΛΟΑΤΚΙ εφημερίδα City Uncovered. Συμμετείχε στην πρωτοβουλία οργάνωσης του πρώτου φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ υπερηφάνειας της Αθήνας, το 2005. Διετέλεσε διευθύντρια του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή», ενώ υποστήριξε τα πρώτα βήματα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος, «Προμηθέας» και του Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών. Από το 2013 εργάζεται στο μη κερδοσκοπικό σωματείο PRAKSIS, ως επικεφαλής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων. Είναι συνδιευθύντρια του Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων PRESSENZA. Έχει παραδώσει διδακτικές ενότητες για συνηγορία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης «Εξαρτήσεις-Εθισμοί» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και στην πρωτοβουλία ενδυνάμωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών Social Dynamo. Μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους δημιούργησε τη μη κερδοσκοπική ομάδα contentativa, με σκοπό την ενδυνάμωση ελληνικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων μέσα από εργαστήρια για τη συνηγορία, τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας αλλά και την ανάδειξη κοινωνικών θεμάτων μέσα από το video-advocacy. Από τον Ιανουάριο 2020 είναι μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Η κ. Κλώκα διδάσκει για το Social Dynamo ενότητες που αφορούν τη συνηγορία και τη δικτύωση.