27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Εργασία για όλους: Η δική μας ιστορία

Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα στην πλειοψηφία τους τα ενήλικα άτομα με αναπηρία, δεν εργάζονται;

Σας είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σύστημα υποστήριξης των λειτουργικών ΑμεΑ στην αγορά εργασίας και στην αυτόνομη διαβίωση τους;

Έχει πέσει στην αντίληψή σας ότι τα περισσότερα άτομα με ειδικές ανάγκες μετά το σχολικό πλαίσιο παραμένουν στο σπίτι ή υποστηρίζονται ως το τέλος της ζωής τους από την οικογένειά τους;

Με αυτές τις αγωνίες ξεκίνησε ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου να αναζητά λύσεις σε θέματα εργασιακής ένταξης των ενήλικων μελών του συλλόγου. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μας ιστορία , με τα λόγια των παιδιών να μας ενεργοποιούν στο κάνουμε τα πρώτα απαραίτητα βήματα για να γίνει πράξη ο στόχος του «εργασία για όλους»…

Πρώτος ο Σπύρος μας εξομολογήθηκε: «θέλω να γίνω Σεφ!». Ο Μανώλης μοιράστηκε με τα υπόλοιπα παιδιά το όνειρο του, που δεν είναι άλλο από το «να μαγειρεύει και να ταΐζει φτωχά παιδιά»… Από την άλλη, η Ραφαέλα πετάει από τη χαρά της γιατί θα δουλέψει επιτέλους σε ξενοδοχείο. Η Ειρήνη γεμάτη αυτοπεποίθηση τονίζει πως «θέλει να έχει τη δική της δουλειά, να είναι χρήσιμη και να βλέπει κόσμο». Ο Φραγκίσκος μας εκμυστηρεύτηκε ότι δουλεύει ήδη σε φούρνο και είναι πολύ χαρούμενος για αυτό, ενώ ο Παναγιώτης, το πειραχτήρι της μεγάλης παρέας του Συλλόγου μας, μάς λέει ότι η «ζωή είναι ωραία όταν εργάζεσαι γιατί έχεις λεφτά για ταξίδια και παρέες»! Ο Στέλιος προχωράει με τη σκέψη του σε μελλοντικά σχέδια: «Δε θα ήταν ωραία να είχαμε το δικό μας ξενοδοχείο και να δουλεύαμε εκεί; Τότε θα συνεχίσουμε να βλεπόμαστε και να συνεργαζόμαστε» και όλα τα παιδιά ξεσπούν αυθόρμητα σε χειροκροτήματα. Ο Μιχάλης, ο καλλιτέχνης της παρέας, θέλει να γίνει barista… «Έτσι θα βλέπω πολύ κόσμο», λέει, και τα μάτια του εκπέμπουν θέληση και δύναμη για την εκπλήρωση του στόχου του.
«Να βρούμε όλοι μια δουλειά που να μας ταιριάζει!» λέει ο Μανόλης και τα εννιά παιδιά συμφωνούν. Έτσι, ένα όνειρο έχει ξεκινήσει να γίνεται πραγματικότητα…

 

Η παρέα ενηλίκων ατόμων με αναπηρία που ζουν στο Ρέθυμνο και έχουν ήδη μοιραστεί τη σχολική τους ζωή, αλλά και μια φιλία σε δομές ειδικής αγωγής, άρπαξαν την ευκαιρία να ξανασμίξουν μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Εργασία για Όλους».

Ο Μανώλης, ο Φραγκίσκος, η Ειρήνη, ο Στέλιος, ο Σπύρος, ο Μανόλης, η Ραφαέλα, ο Μιχάλης και ο Παναγιώτης βρέθηκαν μαζί και κάθισαν ξανά στα έδρανα της εκπαίδευσης, για να πάρουν μέρος σε ένα πρόγραμμα σπουδών διαμορφωμένο στις δικές τους εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι 9 απόφοιτοι ΙΙΕΚ GRANT, εταίρου του έργου, ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαίδευση που απαιτείται, πιστοποίησαν τις γνώσεις τους μέσα από το καινοτόμο έργο με την ονομασία «Εργασία για Όλους» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου.

Μέσω του έργου η ομάδα εκπαιδεύτηκε σε θέματα διαχείρισης ΑμεΑ από μια ομάδα έγκριτων καθηγητών, με ειδικότητα στο χώρο του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού τομέα. Κατόπιν, δημιουργήθηκε το ειδικό τμήμα εκπαίδευσης. Σε αυτό το τμήμα συμμετείχαν 9 ενήλικα άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία κατόρθωσαν, όχι μόνο να ολοκληρώσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και να περάσουν τις εξετάσεις με επιτυχία, αποκτώντας έτσι το πολυπόθητο πτυχίο!
Το έργο κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα στην πιστοποιημένη εργασιακή εκπαίδευση ΑμεΑ στην Ελλάδα. Αυτό επιτεύχθηκε με ποικίλες δράσεις: Καταρχάς, αξιοποιήθηκε η μεταφορά καλών ενταξιακών πρακτικών από τον νορβηγικό εταίρο OsloMet – Oslo Metropolitan University, κυρίως μέσω του εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε στο διήμερο σεμινάριο που διοργανώθηκε με τη συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Britt-Evy Westergård.

 

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί κομμάτια εργασιακής ένταξης μέσα από τη λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Κυψέλη» με την εφαρμογή του μοντέλου της Υποστηριζόμενης εργασίας. Επιπλέον, έχει διοργανωθεί από το πρόγραμμα μια σειρά από δράσεις διάχυσης και ευαισθητοποίησης στο ευρύ κοινό, μέσω ανοιχτών διαδικτυακών ενημερώσεων και εκπαιδεύσεων. Μάλιστα, μέσω της δικτύωσης φορέων έγινε γνωστό σε όλη τη χώρα το μήνυμα αυτού του προγράμματος και δημιούργησε προσμονή τόσο στα ενήλικα άτομα με αναπηρία, όσο και στις οικογένειές τους για ανάλογα εγχειρήματα.

Επιπροσθέτως, ένα από τα παραδοτέα του έργου ήταν η δημιουργία του βιογραφικού προφίλ των πτυχιούχων, ώστε τα παιδιά να είναι πια έτοιμα και ανταγωνιστικά στην εξεύρεση εργασίας. Επίσης, πολύ σύντομα θα τυπωθεί ένας οδηγός εργασιακής ένταξης για ΑΜΕΑ στο τομέα της μαγειρικής- ζαχαροπλαστικής με απλουστευμένο υλικό για χρήση από άτομα με νοητικές αναπηρίες στην εργασία τους με τη μέθοδο «Easy to Read», καθώς και το εγχειρίδιο του προγράμματος που αναλύει τα βήματα του έργου. Και τα δύο θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Ακόμη, δόθηκε η ευκαιρία μέσω των διαδικτυακών συναντήσεων στελεχών, εκπροσώπων φορέων και συνεργατών να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος και να προσεγγιστούν επιχειρήσεις της Κρήτης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασίας των ΑμεΑ.

Τέλος, από τη δικτύωση φορέων που ασχολούνται με ενήλικα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ξεκινά μια διαδικασία συνολικής διεκδίκησης των θεμάτων εργασιακής ένταξης ΑμεΑ στην Ελλάδα, καθώς δόθηκε το έναυσμα για τη συνεργασία φορέων και ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών για την ενδυνάμωση και υποστήριξη το δικαιώματος για εργασία, αλλά και την εδραίωση της επαγγελματικής ειδικής κατάρτισης-εκπαίδευσης στην ενήλικη ζωή.

Το πιο ουσιαστικό βήμα είναι τελικά ότι το έργο «Εργασία για Όλους» έδωσε την ευκαιρία για μία αξιοπρεπή παρουσία των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον τομέα της απασχόλησης, ενώ παράλληλα άνοιξε τον δρόμο για να γεφυρωθεί το χάσμα στην εργασιακή ένταξη πολύ περισσότερων ατόμων με ιδιαιτερότητες. Το όραμα, λοιπόν, γίνεται πράξη μέσα από πολλή δουλειά και τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα του Active citizens fund.

Ελπίζουμε το έργο «Εργασία για Όλους» να είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για να βρουν τα άτομα με ιδιαιτερότητες ανοιχτές πόρτες στην εργασιακή πραγματικότητα, ώστε να απλώσουν τα φτερά τους και να πετάξουν για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Λιθαράκι – λιθαράκι χτίζεται μια νέα πραγματικότητα για την Κοινωνία των Πολιτών. Ας γίνει το δικαίωμα θεσμός:
Εργασία για όλους… Αγάπη για όλους … Ανοιχτή αγκαλιά για όλους…