Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΑττικήΑνατολική Μακεδονία και ΘράκηΒόρειο ΑιγαίοΔυτική ΕλλάδαΔυτική ΜακεδονίαΉπειροςΘεσσαλίαΙόνια νησιάΚεντρική ΜακεδονίαΚρήτηΝότιο ΑιγαίοΠελοπόννησοςΣτερεά Ελλάδα
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΕΤΑΙΡΟΥ

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» αποτελεί τον μοναδικό σύλλογο ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2012 και αποτελείται από 8 εργαζομένους και ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών (415 σε Αθήνα, 199 σε Θεσ/κη και 48 στην υπόλοιπη χώρα), έχοντας υποστηρίξει μέχρι σήμερα μέσω των προγραμμάτων του, περισσότερους από 100.000 ασθενείς.

Η κύρια αποστολή του είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C, ακολουθώντας τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της εθνικής στρατηγικής για την εξάλειψη της νόσου έως το 2030. Κύριες ομάδες-στόχου του «Προμηθέα» είναι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς 70% των διαγνώσεων ηπατίτιδας C αφορούν άτομα με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης , ενώ σύμφωνα με το Υπ. Δικαιοσύνης, το 30% των κρατουμένων σε ελληνικές φυλακές το 2017 είχαν συλληφθεί για αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά . Η αναλογία αυτή αποτελεί υποεκτίμηση μιας και πολλοί χρήστες κρατούνται για άλλα αδικήματα.

Σκοπός του συλλόγου είναι να γεφυρώσει το χάσμα και τις ανισότητες, μέσω τεκμηριωμένης συνηγορίας, έρευνας, διεκδίκησης δικαιωμάτων και δωρεάν παροχής υπηρεσιών διάγνωσης και διασύνδεσης με το σύστημα υγείας. Επίσης, υλοποιεί καμπάνιες ευαισθητοποίησης, διοργανώνει ημερίδες για τις φυλακές, τη χρήση ναρκωτικών και την ηπατίτιδα C και συνηγορεί ενεργά για τα δικαιώματα των χρηστών και των κρατουμένων, με σκοπό να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια, οι προκαταλήψεις και το στίγμα που αντιμετωπίζουν.

Έργα του φορέα-εταίρου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων