ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Εκδήλωση: “Tales from the streets | Empowerment approaches to tackling homelessness”

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η εκδήλωση “Tales from the Street, Empowerment approaches to tackling homelessness”. Πρόκειται για μια περιφερειακή δράση των προγραμμάτων Active citizens fund Ελλάδας και Πολωνίας, με Διαχειριστή Επιχορήγησης για την Ελλάδα το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow και το ‘Ιδρυμα Stefan Batory, ως μέλος της κοινοπραξίας Διαχειριστών Επιχορήγησης για την Πολωνία.

Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της αστεγίας. Παρά τις υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχονται από το κράτος και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, πολύ συχνά η προσφορά επικεντρώνεται στην παροχή φαγητού και προσωρινής στέγης. Oι υπηρεσίες αυτές είναι ζωτικές, αλλά μόνες τους σπάνια αρκούν για να ενδυναμώσουν τα άτομα ώστε να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της αστεγίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 7 διαφορετικές χώρες και μοιράστηκαν πολύτιμες εμπειρίες και καλές πρακτικές ενδυνάμωσης των ευάλωτων ομάδων και ενίσχυσης του ρόλου της συνηγορίας για την αντιμετώπιση της αστεγίας. Οι συζητήσεις ανέδειξαν τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα, την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Σλοβακία για την εύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων στο σημαντικό αυτό ζήτημα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν χώρους όπου, μέσω των υπηρεσιών που παρέχονται στους αστέγους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων προσεγγίσεων και λύσεων.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας και της κοινότητας στην αντιμετώπιση της αστεγίας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των κοινοτήτων και την ενδυνάμωση των ατόμων που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.