ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το πρόγραμμα Active Citizens Fund

Στο κατάμεστο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε εχθές με ιδιαίτερη επιτυχία η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Active Citizens Fund. Δυναμικό «παρών» έδωσαν περισσότεροι από 350 εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, φορέων του Δήμου και εκπρόσωποι οργανώσεων από τη Νορβηγία, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη ενδυνάμωσης του τομέα της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα. Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί από την πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη www.blod.gr και είναι διαθέσιμη online εδώ.

Το πρόγραμμα Active Citizens Fund για την Ελλάδα, ύψους €12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών, στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Με αφορμή την επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Active Citizens Fund, o Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα, Jørn Gjelstad, σημείωσε πως η υποστήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί μια σημαντική και πολύτιμη πλευρά των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Νορβηγίας. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το προηγούμενο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είχε άκρως θετικά αποτελέσματα ωφελώντας περισσότερους από 75 οργανισμούς και πάνω από 205.000 πολίτες. Η Νορβηγία πιστεύει ότι οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στρατηγικοί εταίροι της εκάστοτε κυβέρνησης. Γνωρίζοντας αρκετές από τις οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν μέσω των ΕΕΑ Grants κατά την διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος, διαπίστωσα ότι επιτελούν αξιέπαινο έργο. Συμβάλλουν στην μείωση των διακρίσεων και των ανισοτήτων στην κοινωνία ενώ έχουν και βαθιά γνώση των προκλήσεων της εποχής αλλά και των λύσεων που θα πρέπει να υιοθετούν για την αντιμετώπισή τους. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις οργανώσεις που συμβάλλουν στην ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών. Ελπίζουμε το Active Citizens Fund να κάνει την διαφορά».

 Ο κος Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη, επισημαίνει τα εξής: «Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι για μένα, η κοινωνία των πολιτών είναι ο χώρος που, όσο μεγαλώνει και ισχυροποιείται, τόσο πολλαπλασιάζεται η κοινωνική ωφέλεια και τόσο ανθεί η Δημοκρατία. Η ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης και υλοποίησης του προγράμματος Active Citizens Fund αποτελεί μεγάλη τιμή και πρόκληση για το Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς έρχεται να συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε με το πρόγραμμα για την κοινωνία των πολιτών του ΕΟΧ της προηγούμενης περιόδου. Στη διαχείριση της χρηματοδότησης του νέου αυτού προγράμματος έχουμε έναν ισχυρό εταίρο, το SolidarityNow, με εμπειρία στο πεδίο, στη στήριξη ευπαθών ομάδων, και με εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΟΧ. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δική μας διαχειριστική εμπειρία και τους μηχανισμούς του Ιδρύματος, δημιουργεί έναν ισχυρό φορέα διαχείρισης και θέτει τις βάσεις για την επιτυχία του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η κα Μαριέττα Προβοπούλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow, υπογραμμίζει: «Για το SolidarityNow είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συμμετέχουμε στη διαχείριση και υλοποίηση του προγράμματος Active Citizens Fund ως εταίρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Το SolidarityNow τα τελευταία χρόνια παρεμβαίνει δυναμικά στα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία μέσα από τα Κέντρα Αλληλεγγύης και τα προγράμματα για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σε συνεργασία με την ενεργή κοινωνία των πολιτών και διεθνείς χρηματοδότες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εμπειρία μας στη διαχείριση χρηματοδοτήσεων προς άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης στη χώρα μας, συνιστούν τα εχέγγυα για την αποτελεσματική συνεισφορά μας. Σκοπός μας, μέσα από το πρόγραμμα αυτό είναι να ενισχυθούν οι Οργανώσεις ώστε να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες στους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας και να ενδυναμωθεί η φωνή τους».

Active Citizens Fund Roadshow

Εκδηλώσεις παρουσίασης του προγράμματος Active Citizens Fund θα πραγματοποιηθούν, ακόμα, στη Θεσσαλονίκη (26&27/2), τη Δράμα (28/2 και 1/3), την Πάτρα (14&15/3) και το Ηράκλειο (20&21/3). Σε καθεμία από τις πόλεις αυτές, όπως και στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή 22/2 και αύριο Σάββατο 23/2, πραγματοποιούνται εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων (capacity building) των ΜΚΟ, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για το πρόγραμμα. Στις 7/3 θα πραγματοποιηθεί επαναληπτικό εργαστήριο για τη συμπλήρωση αιτήσεων στην Αθήνα.