2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Τελικά μέχρι πότε θα ανεχόμαστε την έμφυλη βία;

«Είμαι η Κωνσταντίνα. Δεν ξέρω καλή ορθογραφία. Σήμερα ενημερώθηκα για τα διάφορα είδη της βίας. Δεν ήξερα πώς ήμουν θύμα 9 χρόνια, το έμαθα μετά από δύο χρόνια ελεύθερη. Δεν ήξερα τι μου έφταιγε και έπαθα κατάθλιψη και κρίσεις πανικού και πήρα αγωγή. Τώρα ξέρω, σήμερα έμαθα, σας ευχαριστώ!»

Στα λόγια μίας μαθήτριας που κατέγραψε την τραυματική της εμπειρία στο βιβλίο επισκεπτών κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που έγιναν στο πλαίσιο του «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» κρύβεται όλο το νόημα του έργου. Στόχος του έργου, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Active citizens fund, το οποίο έχει ως διαχειριστές επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, είναι η προαγωγή της ισότητας των φύλων και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Καθημερινά η ειδησιογραφία μας ενημερώνει για δυσάρεστα γεγονότα. Κι εμείς μετράμε, μία, δύο, τρεις…… ναι η επόμενη θα μπορούσε να είναι ένα δικό μας πρόσωπο, μία φίλη, μία θεία, μία απλή γνωστή από την Προσοτσάνη. Δυστυχώς όμως αυτό που θα την χαρακτηρίζει πάντα θα είναι ένας αριθμός.

Τα τελευταία 5 χρόνια η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας έχει διαχειριστεί 647 κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά και έχει φιλοξενήσει 81 από αυτές μαζί με τα παιδιά τους στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1995.

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» αφουγκράστηκε την ανάγκη να αρχίσουμε να μιλάμε και στην επαρχία για την έμφυλη βία. Με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζεται:

Πατριαρχία;

Διαδικτυακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία;

Όποια μορφή βίας και αν υφίσταται ένα άτομο, ήρθε η ώρα να μιλήσει και εμείς να ακούσουμε!

Στην Ένωση Κυριών Δράμας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι για την καταπολέμηση του φαινομένου πρέπει να προσεγγίσουμε όχι μόνο το άτομο που υφίσταται την κακοποιητική συμπεριφορά, αλλά και το άτομο που την ασκεί. Το άτομο που δεν θα σταματήσει να δημιουργεί θύματα και το οποίο ίσως υπήρξε και αυτό θύμα…

Για τον σκοπό αυτό, ο Νορβηγικός φορέας «Alternative to Violence» εκπαίδευσε σε δύο τριήμερες συναντήσεις όλους τους εκπροσώπους των κοινωνικών υπηρεσιών του Ν. Δράμας, της αστυνομίας, του προσωπικού και των εθελοντών του φορέα για τη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα άτομα που ασκούν βία.

«Γιατί;» Ήταν η ερώτηση που λαμβάναμε κάθε φορά στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που έγιναν με τη συμμετοχή 242 μαθητών και μαθητριών και των συνοδευόμενων καθηγητών τους. Ενώ ένα ηχηρό «σταματάμε την βία από όπου και αν προέρχεται» ήταν το σύνθημά τους φεύγοντας από τον χώρο της Ένωσης Κυριών Δράμας.

Όλες οι δράσεις του έργου έχουν σχεδιαστεί για να προσεγγίσουν ολιστικά το φαινόμενο, συμπεριλαμβάνοντας όλες του τις διαστάσεις. Μέσα από την ιστοσελίδα https://timetotalk.gr/ και του διαδικτυακού quiz «Change the plot. Be a gender hero» ο καθένας και η καθεμίας μπορεί να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να πάρει θέση!

Πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε…

Τελικά μέχρι πότε θα ανεχόμαστε την έμφυλη βία;