Δικαιώματα παιδιών που ζουν σε ιδρύματα – «Τα Αόρατα Παιδιά»

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ:
19 μήνες
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΡΓΟΥ
Medium
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
47.917,27 €
ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ (ΕΟΧ)
43.125,54 €
ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΑττικήΉπειροςΚεντρική ΜακεδονίαΠελοπόννησος

Το έργο θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη ανισότητα που βιώνουν τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα λόγω της παραβίασης των δικαιωμάτων τους, όπως αυτά προβλέπονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. H ανισότητα οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, την έλλειψη εποπτείας των ιδρυμάτων, μη εφαρμογής πολιτικών αποϊδρυματοποίησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στις συνθήκες που επικρατούν, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εργαζομένων και εθελοντών στο χώρο της Παιδικής Προστασίας και σε θεσμούς συνηγορίας. Επιπλέον, είναι προφανές ότι λείπει ένα κοινωνικό μήνυμα στα ΜΜΕ, καθώς και πρόταση τρόπου συνηγορίας σε περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Οι ανάγκες καλύπτονται  με 3 τριήμερα workshops (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα) & 1 διήμερο στα Ιωάννινα για επιμόρφωση με την μέθοδο της άτυπης εκπαίδευσης 120 δημοσίων υπαλλήλων, εθελοντών, μελών ΜΚΟ, εκπαιδευτικών για την εποπτεία και αξιολόγηση των ιδρυμάτων με τη συμμετοχή των παιδιών που ζουν σε αυτά, την αναδοχή παιδιών ιδρυμάτων, τον εντοπισμό παραβιάσεων των δικαιωμάτων  και των προτάσεων για νομοθέτηση μέτρων από το Κράτος.

Η επιμόρφωση θα γίνει από εμπειρογνώμονες κοινωνικής εργασίας με τη συνεργασία τοπικών φορέων:

  • Με 4 ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού κοινού Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Ιωάννινα στα δικαιώματα των ανηλίκων που ζουν σε ιδρύματα για  άτομα.
  • Με τη δημιουργία ενός κοινωνικού μηνύματος για τα ΜΜΕ & μιας διαδραστικής ιστοσελίδας (website), στην οποία ο  φορέας θα ενδυναμωθεί οργανωτικά από τον εταίρο του.
  • Στο τέλος, θα προκύψει μια βαθύτερη γνώση στο πρόβλημα που μέχρι σήμερα δεν έχει απασχολήσει την κοινωνία,  θα έχουν ενημερωθεί περίπου 1000 άτομα κοινού, 120-150 δημόσιοι υπάλληλοι, 50 στελέχη ΜΚΟ.

Η δημοσιότητα θα ασκήσει πίεση στο κράτος για νομοθέτηση μέτρων βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και εποπτείας των ιδρυμάτων και θεσμοθέτησης κώδικα δεοντολογίας και μέτρων συνηγορίας. Η  βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων εξασφαλίζεται με το κοινωνικό μήνυμα, τη διάδοση της γνώσης σε υπαλλήλους  και το website που θα διαχειρίζεται στη συνέχεια ο φορέας.