Ίδρυμα Προστασίας & Αποκατάστασης Παιδιών & Νέων με Νοητική Υστέρηση «Θεοτόκος»

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΑττικήΑνατολική Μακεδονία και ΘράκηΒόρειο ΑιγαίοΔυτική ΕλλάδαΔυτική ΜακεδονίαΉπειροςΘεσσαλίαΙόνια νησιάΚεντρική ΜακεδονίαΚρήτηΝότιο ΑιγαίοΠελοπόννησοςΣτερεά Ελλάδα
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΕΤΑΙΡΟΥ

Το Ι.Π.Α.Π. «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ» είναι δημιούργημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κοινωφελή χαρακτήρα. Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες του (αμισθί). Λειτουργεί από το 1963, επιχορηγείται μερικά και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Έχει εξυπηρετήσει και προσφέρει ειδικά προγράμματα σε πάνω από 4.000 παιδιά και νέους με νοητικές αναπτυξιακές
διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Παρέχει ειδική αγωγή, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε 400 περίπου παιδιά και νέους-ες, ετησίως, ηλικίας 3 έως 35 ετών, υπηρεσίες που προσφέρονται με πρωτοπόρα προγράμματα αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ίδρυμα «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ» βρίσκεται στον Δήμο Ιλίου στα δυτικά προάστια της Αθήνας και εκτείνεται σε μια έκταση 51 στρεμμάτων με 8.000τμ στεγασμένα κτίρια. Αποτελεί πρότυπο προνοιακό κέντρο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης από το 1982 έως το 1994 εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πάμπολλες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Το εξειδικευμένο προσωπικό μαζί με το προσωπικό της άμεσης φροντίδας και παρέμβασης δημιουργούν ποιοτικά προγράμματα προσπαθώντας να κρατήσει μικρή αναλογία μεταξύ εξυπηρετουμένων και προσωπικού. Η αναλογία σήμερα για τις μικρές ηλικίες είναι 1 εργαζόμενος προς 6 παιδιά και φτάνει στους 1 προς 10 για τους εφήβους και νέους που έχουν ήδη εκπαιδευτεί αρκετά στους βασικούς τομείς.

Από το 2015 δημιουργήθηκε ο Ηλεκτρονικός Προνοιακός Φάκελος και το Ατομικό Προφίλ Λειτουργικότητας για κάθε εκπαιδευόμενο βάσει του επιστημονικού εργαλείου International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). Από τις δυνατότητες και ανάγκες που αποτυπώνονται στο προφίλ καταρτίζεται το Ατομικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης όπου καταγράφονται οι στόχοι των εκπαιδευόμενων και σχεδιάζονται τα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά προγράμματα και η παρακολούθηση της προόδου των εκπαιδευόμενων. Η προσέγγιση είναι προσωποκεντρική και εξατομικευμένη.

Έργα του φορέα-εταίρου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων