11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Κανένας μόνος!

Κάθε πρωί οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο – Φαρμακείο & Συσσίτιο) στο Ίλιον και στην Δάφνη ανοίγουν για να φιλοξενήσουν ιστορίες ανθρώπων, συναισθήματα χαράς, συγκίνησης και αλληλεγγύης, μαθήματα ανθρωπιάς και αυτοσεβασμού, πρωτοβουλίες προσφοράς και αγάπη.

Αυτές λοιπόν είναι οι ιστορίες, όπως μας τις μεταφέρουν οι άνθρωποι από το πεδίο, με ‘Επίκεντρο τον Άνθρωπο’, εκείνη την πλευρά που έχουμε όλοι/ες μέσα μας και που προσφέρει, αγαπά, εκφράζεται ελεύθερα και αληθινά, εκείνη που δίνει πάντα το παρόν για τον συνάνθρωπό του.

 

”Κάθε μέρα στη Δομή συναντώ πολλούς ανθρώπους, εκείνους που είναι έτοιμοι να σου ανοίξουν την καρδιά τους, άλλους που είναι σκεπτικοί και ανήσυχοι, ανθρώπους που είναι μόνοι στη ζωή, ανθρώπους που παλεύουν κάθε ώρα να βγάλουν με αξιοπρέπεια την ημέρα και εκείνους που παρ΄ όλα αυτά ονειρεύονται ακόμη ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Έτσι, πολύ συχνά νιώθω ότι μία ζεστή ”καλημέρα” και το βλέμμα αγάπης που ανταλλάσσουμε με τους ωφελούμενους της Δομής, κάνει την ψυχή τους να ηρεμεί, σαν να της λέει ”υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για εμένα, για την οικογένειά μου’’. Μία στιγμή που θα τους δώσει ώθηση να συνεχίσουν την ημέρα τους με αισιοδοξία και να νιώσουν ότι όλα θα πάνε καλά.’’

Τίνα, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δομές Βασικών Αγαθών Δάφνης – Υμηττού

 

”Μία ιστορία που έχω στην καρδία μου, είναι η ανακούφιση που είδα στο βλέμμα της κας Π. όταν μπόρεσα να της προσφέρω πάνες και ρούχα για τα ανήλικα παιδιά της. Αυτή είναι και θα είναι η μεγαλύτερη ”ανταμοιβή” για το καθημερινό, δύσκολο έργο μας!”

Ρούλα, Κοινωνική Λειτουργός, Δομές Βασικών Αγαθών Ιλίου

 

”Είναι δυνατό συναίσθημα να ξέρω ότι γεμίζω το τραπέζι μιας οικογένειας κάθε μέρα. Έχω δει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που προσπαθούν με αξιοπρέπεια να τα βγάλουν πέρα, όμως χρειάζονται τη βοήθειά μας, για να ξεπεράσουν μία δύσκολη κατάσταση, όπως όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωής μας. Όταν λοιπόν, λαμβάνουμε μία προσφορά μένω ήσυχος ότι οι άνθρωποί μας, θα έχουν ό,τι χρειάζονται και σήμερα στο τραπέζι για την οικογένειά τους.”

Νικόλας, Κοινωνικό Παντοπωλείο Ιλίου

 

‘’Αρκεί το χαμόγελο ανακούφισης του ανθρώπου που δεν θα στερηθεί το φάρμακό του για να τα πει όλα. Κάθε μέρα στη Δομή βλέπω κάθε λογής ανθρώπους, να προσφέρουν και αυτό με κάνει να νιώθω ευγνωμοσύνη. Χαίρομαι που τόσοι άνθρωποι με ενσυναίσθηση κινητοποιούνται για να κάνουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.”

Φαίδρα, Φαρμακοποιός, Δομές Βασικών Αγαθών Δάφνης – Υμηττού

 

”Κάτι θετικό που αντλώ καθημερινά είναι η δημιουργία ενός δεσμού αγάπης και αλληλεγγύης. Για εμένα, το προσφέρω σημαίνει νοιάζομαι. Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος!

Σκέψου να μη μπορείς να πάρεις τα φάρμακα που χρειάζεσαι; Τι θα κάνεις; Γι’ αυτό με κάθε προσφορά συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε κανένας να μην στερηθεί την αγωγή του.

Μία ιστορία που μου δίνει δύναμη, είναι όταν επανενώσαμε έναν άνθρωπο σε κατάσταση αστεγίας, με την οικογένειά του. Βοηθήσαμε στην αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης τους και έτσι η οικογένεια είχε μία δεύτερη ευκαιρία να ζήσει ενωμένη.”

Πηνελόπη,  Κοινωνική Λειτουργός, Δομές Βασικών Αγαθών Δάφνης – Υμηττού

 

Οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών στέκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή αγκαλιάζοντας κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις, καταπολεμώντας την φτώχεια, σβήνοντας το στίγμα, με σεβασμό στην προσωπικότητα του ατόμου.  Αυτό το καταφέρνουμε μέσα από μια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης που δίνουν ανάσα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, εκείνους και εκείνες που καλούνται να αντιμετωπίσουν την φτώχεια ή απειλούνται από αυτή.

Δεν είναι απλά ένας άστεγος, ένας φτωχός. Είναι ένας άνθρωπος ισότιμο μέλος της κοινότητας, με την προσωπική του ιστορία, που συμβαίνει να κοιτά κατάματα το θηρίο της φτώχειας, σηκώνεται ξανά, παλεύει και τελικά νικά.

Εμείς, σε αυτή την πάλη είμαστε πλάι του, για να γίνει η νίκη ολόδική του.

Κανένας μόνος, ποτέ ξανά!