4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

«Μην χάνεις την αυτοπεποίθησή σου και συνέχισε την αναζήτηση»

Ο κ. Fartash είναι 54 χρόνων. Kατάγεται από το Ιράν και μένει στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο. Είναι ένας πολύ ευγενικός και φιλικός άνθρωπος, πρόθυμος να μοιραστεί τις μοναδικές εμπειρίες που είχε στη ζωή του. Ο κ. Fartash είναι ένας από τους ωφελούμενους του έργου «Ισότιμη Εργασία και Εκπαίδευση για Όλους» που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2021 και υλοποιήθηκε από την Τζενερεΐσον 2.0- Δεύτερη Γενιά/ Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα, την ισότητα και την Ετερότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Το έργο παρείχε υποστήριξη σε άνεργους μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, ηλικίας 15-67,  που μένουν στην Αττική. Στόχος του ήταν η ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας & την εκπαίδευση.

Ο κ. Fartash ερχόμενος στην Ελλάδα, ήρθε αντιμέτωπος με τις συνέπειες της ανεργίας και γι’ αυτό υπέβαλε συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ισότιμη Εργασία και Εκπαίδευση για Όλους», καταφέρνοντας τελικά να βρει δουλειά μέσω της συμβουλευτικής εργασίας που του χορηγήθηκε. Μόλις ζητήσαμε εμείς με τη σειρά μας τη βοήθειά του, προκειμένου να γράψουμε μια ιστορία για την επαγγελματική του αποκατάσταση μέσω του έργου, εκείνος πρόθυμα δέχτηκε να αξιοποιήσει τον χρόνο του δημιουργικά, όπως μας ανέφερε…

«Ενώ ήμουν άνεργος για σχεδόν ένα χρόνο, τώρα δουλεύω σε έναν ιππικό όμιλο στη Βαρυμπόμπη. Οι αρμοδιότητές μου αφορούν την τροφή, τον καθαρισμό, την εκπαίδευση, αλλά και τη γενικότερη φροντίδα των αλόγων. Ανέκαθεν ονειρευόμουν μια εργασία στην Αθήνα. Έτσι, έστελνα το βιογραφικό μου σε όποια αναρτημένη αγγελία με ενδιέφερε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο ταξίδι εύρεσης εργασίας, με τη γνώση της γλώσσας να είναι η πιο σημαντική. Πιστεύω πως ο κύριος παράγοντας που παίζει ρόλο για να βρει κανείς μια ικανοποιητική θέση εργασίας εδώ είναι η ελληνική γλώσσα. Προσωπικά μιλώντας, πιστεύω πως έχω χάσει δουλειές εξαιτίας της ελλιπούς γνώσης ελληνικών.

Πριν έρθω στην Ελλάδα, είχα κάνει διάφορες δουλειές. Δούλευα ως εργάτης οικοδομής, αλλά και ως υπεύθυνος κατασκευαστικής ομάδας. Επίσης, είχα τη δική μου επιχείρηση παραγωγής κεριών, αλλά και ένα χυτήριο . Είχα, όμως, και αρκετή εμπειρία ως εκπαιδευτής αλόγων στη χώρα μου, παράγοντας που συνέβαλε ουσιωδώς προκειμένου να βρω δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα», λέει ο ίδιος.

«Ωστόσο, δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα από όλα αυτά χωρίς την υποστήριξη του οργανισμού Generation 2.0 RED και τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα εργασιακής συμβουλευτικής “Ισότιμη Εργασία και Εκπαίδευση για Όλους”. Όλες οι υπηρεσίες ήταν πολύ χρήσιμες, προκειμένου να σταθώ στα πόδια μου στην Ελλάδα. Αρχικά, η εργασιακή μου σύμβουλος δημιούργησε ένα νέο βιογραφικό σημείωμα για εμένα, σχετικά με την επαγγελματική και εκπαιδευτική μου πορεία, ενώ μου έδωσε κι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα έγγραφα που χρειάζονται προκειμένου να εργαστώ στην Ελλάδα. Ακόμα, με ενημέρωσε για τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για εύρεση αγγελιών εργασίας και με προετοίμασε για μια ενδεχόμενη συνέντευξη εργασίας. Με λίγα λόγια, μου έδωσε ό,τι χρειαζόμουν για να βρω δουλειά.

Η συμβουλή μου σε άλλους ανθρώπους, μετανάστες και πρόσφυγες, που ψάχνουν για εργασία στην Ελλάδα, είναι: Μη χάνετε την αυτοπεποίθησή σας και συνεχίστε την αναζήτηση. Θα πρέπει να μάθετε την ελληνική γλώσσα και να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας. Δεύτερον, θα πρέπει να δείτε τι θέσεις εργασίας σας ταιριάζουν, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία σας μέχρι σήμερα. Αλλά πριν από όλα αυτά, θα πρέπει να βρείτε τον εαυτό σας».

Υ.Γ.: Είναι απολύτως φυσιολογικό να μη γνωρίζετε τα πάντα για την αγορά εργασίας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, όμως, είναι να ρωτήσετε κάποιον που να ξέρει για να σας καθοδηγήσει στη δύσκολη πορεία προς την επαγγελματική αποκατάσταση. Εντοπίστε ανθρώπους με σχετικές γνώσεις και ένα μέρος όπου μπορεί να σας προσφέρει ορθή καθοδήγηση και κάντε το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή!

photo credit: Mr Fartash