ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Διαδικτυακή διάσκεψη για την «Ψηφιακή Διάσταση της Βίας κατά των Γυναικών»

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow με την ιδιότητα του Διαχειριστή Επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα συνδιοργανώνουν με το Διαχειριστή Επιχορήγησης Active Citizens Fund στην Κύπρο (NGO Support CentreGrantXpert Consulting Limited) τη  διαδικτυακή διάσκεψη «Η Ψηφιακή Διάσταση της Βίας κατά των Γυναικών», σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας της Νορβηγίας και το EEA Norway Grants SYNERGY – Δίκτυο κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας.

Έχοντας ως βάση την πρώτη Γενική Σύσταση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Ψηφιακή Διάσταση της Βίας κατά των Γυναικών» (GREVIO), η διαδικτυακή συνάντηση που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου, 3.00 μ.μ. – 5.30 μ.μ. (ΕΕΤ), θα επικεντρωθεί στον τρόπο καταπολέμησης της διαδικτυακής βίας που διευκολύνεται από την τεχνολογία.

Στη διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από κορυφαίους διεθνείς ειδικούς σε ζητήματα φύλου, καθώς και παράλληλες ομάδες εργασίας (parallel workshops), με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και επιτυχημένων πρακτικών για τους τρόπους καταπολέμησης της ψηφιακής διάστασης της βίας κατά των γυναικών.

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η ταχύτατη μετάδοση της πληροφορίας έχουν οδηγήσει σε νέες μεθόδους άσκησης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όπως η μη συναινετική λήψη και δημοσιοποίηση εικόνων ή βίντεο, ο σεξουαλικός εκφοβισμός, η ψηφιακή καταδίωξη και η οικονομική κατάχρηση.

EEA & Norway Grants

ACF & SYNERGY Network

Διαδικτυακή διάσκεψη για την

«Ψηφιακή Διάσταση της Βίας κατά των Γυναικών»
10 Μαρτίου 2022

3.00 μ.μ. – 5.30 μ.μ. (ΕΕΤ)

Πρόγραμμα

 

3.00 μ.μ. | Καλωσόρισμα

Εκ μέρους των EEA & Norway Grants σε Ελλάδα & Κύπρο:

Μαρία Φωλά, EEA Grants Advisor, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα

Εκ μέρους των διοργανωτών:

Jennifer Clarke, Διευθύντρια Προγράμματος Active citizens fund Greece/ Διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών Ιδρύματος Μποδοσάκη

Κωνσταντίνα Καραγιάννη, Διευθύντρια Προγράμματος Active citizens fund Cyprus / Πρόεδρος NGO Support Centre

3.05 μ.μ. | Εισαγωγικές παρατηρήσεις από θεσμικούς φορείς:

Γιάννα Χορμόβα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Ελλάδα

Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Κυπριακή Δημοκρατία

3.15 μ.μ. | Παρουσιάσεις ειδικών και ερευνητών:

Aleid van den Brink, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ψηφιακή Διάσταση της Βίας κατά των Γυναικών (GREVIO): «Εισαγωγή στη Γενική Σύσταση»

Elif Sariaydin, Τμήμα Βίας κατά των Γυναικών, Γραμματεία Μηχανισμού Παρακολούθησης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Παρουσίαση της Γενικής Σύστασης και των υποσχόμενων πρακτικών της»

Olivia Soave, Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων στην εταιρία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Kaspersky: «Τεχνολογικές λύσεις για την καταπολέμηση της διαδικτυακής βίας λόγω φύλου»

Eleonora Esposito, Εθνική σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE): «Tο έργο του EIGE για την κυβερνοφοβία κατά των γυναικών και των κοριτσιών»

4.00 μ.μ. | Παράλληλες ομάδες εργασίας (parallel workshops) για ανταλλαγή ιδεών και επιτυχημένων πρακτικών στις παρακάτω θεματικές:

i) Σεξουαλική Παρενόχληση (Sexual Harassment)
ii) Καταδίωξη (Stalking)
iii) Ψυχολογική Βία (Ψυχολογική Βία)

Τις ομάδες εργασίας (breakout rooms) συντονίζουν οι ειδικοί σύμβουλοι:

Claire Guiraud, Ειδική σύμβουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πρώην Γενική Γραμματέας του Haut Conseil à l’Egalité.

Pille Tsopp, Ειδική σύμβουλος Προστασίας, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Υποστήριξης και Πληροφόρησης Γυναικών NPO.

Marijke Weewauters, Σύμβουλος στο Ινστιτούτο για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών του Βελγίου

 – Sami NEVALA, Συντονιστής Πολιτικής – Στατιστικής Ομάδας Έρευνας & Συλλογής Δεδομένων του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA)

4.50 μ.μ. | Επιστροφή στην Ολομέλεια για συμπεράσματα

5.20 μ.μ. | Ομιλία λήξης: Caterina Bolognese, Επικεφαλής του Τμήματος Ισότητας των Φύλων του Συμβουλίου της Ευρώπης