27 ΜΑΪΟΥ 2021

Πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο;

Δίπλα μας ζει μια ομάδα «αόρατων» ανθρώπων με αναπηρία όρασης που καθημερινά αντιμετωπίζει εμπόδια και απομόνωση και δεν απολαμβάνει πράγματα που για τους βλέποντες θεωρούνται αυτονόητα.

Στο Βόλο λειτουργεί από το 2007 το σωματείο «Μάγνητες τυφλοί» με περισσότερα από 200 εγγεγραμμένα μέλη που δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία Μπράιγ. Κώδικας Μπράιγ ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών και είναι ένα είδος απτού αλφαβήτου. Τα γράμματα αντικαθίστανται με ανάγλυφες κουκκίδες, οι οποίες σε συνδυασμούς δημιουργούν το κείμενο. Διαβάζεται ψηλαφώντας με το δάκτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Χρειάζονται ειδικές γραφομηχανές Μπράιγ για να δημιουργηθεί το ανάγλυφο στην σελίδα που θέλουμε να εκτυπώσουμε.

Αυτό το κενό προσπαθήσαμε να καλύψουμε με το έργο που υλοποιήθηκε από τον Σοροπτιμιστίκο Όμιλο Βόλου «Θέτις» με τίτλο «Φωτίζοντας τα Βιβλία με τη Γραφή Μπράιγ» στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Μέσα από τις δράσεις του έργου:

  • Δημιουργήσαμε μία δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία Μπράιγ, αποτελούμενη από ελληνική και ξένη λογοτεχνία και ποίηση.
  • Προμηθευτήκαμε τέσσερις ειδικές γραφομηχανές τύπου Perkins για εκμάθηση γραφής Μπράιγ και ταυτόχρονα προμήθεια μεγάλης ποσότητας χαρτιού ειδικού βάρους για τις γραφομηχανές. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε άτομο με αναπηρία όρασης μπορεί να εκπαιδευτεί στο να αποτυπώνει τις δικές του σκέψεις και κείμενα στο χαρτί, μέσα από τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στον σύλλογο.

Με τη βοήθεια τέτοιων δράσεων, ο Όμιλος μας πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα γίνει γενικότερα αντιληπτό ότι τα άτομα με αναπηρία όρασης δεν είναι άτομα μειωμένων δυνατοτήτων, αλλά άτομα μειωμένων ευκαιριών.