11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Σπάζοντας το στίγμα σε κάθε Σουτ!

‘’Νιώθω καλά. Του χρόνου θα έρθω για να κερδίσω’’

Παναγιώτης, 37 ετών, λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Λειβαδιά

 

‘’Αγαπώ όλες τις Τετάρτες, γιατί τότε πηγαίνουμε στο γήπεδο για προπόνηση’’

Αλεξάνδρα,  27 ετών, λήπτρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Τρίπολη

 

‘’Δεν κουράστηκα καθόλου! Θέλω να παίξω ξανά, κάθε φορά!’’

Ελένη, 42 ετών, λήπτρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Λάρισα

 

‘‘Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, χάσαμε, αλλά χαίρομαι που κέρδισε ο καλύτερος’’

Αριστείδης,  53 ετών, λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Αθήνα

 

Κάνε εικόνα αυτό…

Είσαι στο γήπεδο, μπροστά σου η μπάλα, η κερκίδα ζητωκραυγάζει συνθήματα γεμάτη ενέργεια και προσμονή, ο συμπαίκτης σου σε κοιτά, κουνά τα χέρια του με νεύρο και φωνάζει ‘’σουτ!’’ ενώ από την κόχη του ματιού σου ξεχωρίζεις την αντίπαλη ομάδα να σε πλησιάζει…  σε δευτερόλεπτα με μια κίνηση του ποδιού σου η μπάλα περνά ανάμεσα σε παίκτες και πίσω από τα χέρια του τερματοφύλακα. Η μπάλα τώρα έχει βρεθεί στα δίχτυα!

Η κερκίδα πανηγυρίζει για εσένα και την ομάδα σου, γυρνάς και βρίσκεσαι στην αγκαλιά των συμπαικτών σου, δίνοντας και παίρνοντας την πιο αγνή και πηγαία χαρά. Αυτή του συναγωνισμού, του μοιράσματος, της νίκης.

Έτσι αισθάνονται οι άνθρωποι, οι συμμετέχοντες/ουσες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος για την Ψυχική Υγεία. Χρήσιμοι, θαρραλέοι, μέλη της ομάδας, αγωνιστές, νικητές.

Πώς να μην είναι άλλωστε όταν έχουν καταφέρει να σβήσουν κάθε προκατάληψη για το τι μπορούν να κάνουν, ως πάσχοντες ψυχικής υγείας, να βρίσκονται δηλαδή στο γήπεδο αγωνιζόμενοι πάνω από μία μπάλα, σε ρυθμούς ενός πραγματικού πρωταθλήματος.

 

Πώς η αγάπη για το παιχνίδι μπορεί να σπάσει το στίγμα της ψυχικής υγείας;

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ‘πυροδότησε’ τη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών στη χώρα μας. Αναφερόμενοι σε δύο εξ αυτών, το δικαίωμα στην ισότητα και το δικαίωμα στη ζωή στην κοινότητα, η μπάλα έρχεται για να χτίσει αυτή την γέφυρα, ώστε όλοι οι άνθρωποι να ζουν και να δημιουργούν μαζί.

Το ποδόσφαιρο μπορεί να καλλιεργήσει την αίσθηση του ανήκειν, της σύνδεσης και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, βοηθώντας τα άτομα να αναπτύξουν σημαντικές ψυχολογικές δεξιότητες, όπως ο καθορισμός στόχων, η επιμονή και η αυτοπειθαρχία.

Το ποδόσφαιρο μπορεί γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία και την αμφισβήτηση του στίγματος και των παρανοήσεων που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες, επιδεικνύοντας έτσι, τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των αθλητών που έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπονήθηκε από την ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ* για τα οφέλη που έχει το ποδόσφαιρο στην ψυχική υγεία των ψυχικά πασχόντων, κατέδειξε τη θετική στάση των συμμετεχόντων/ουσων**:

Το 84,2% δήλωσε ότι ένιωσε κοινωνική αποδοχή σε μεγάλο βαθμό, ενώ το  89,5% είχε μία θετική ανάμνηση, συμμετέχοντας και παίζοντας στο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Το συντριπτικό ποσοστό 97,3% πιστεύουν πως είναι δυνατή η μείωση του στίγματος και η ψυχική ενδυνάμωση για τους ψυχικά πάσχοντες μέσω διοργανώσεων, όπου οι λήπτες συμμετέχουν χωρίς διακρίσεις.

Ομοίως, για τον αντίκτυπο του ποδοσφαίρου η έρευνα έδειξε ότι ενισχύθηκαν οι δεξιότητες κατά 81,6% με την αύξηση αθλητικών προγραμμάτων για τους Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ενώ το 86,8% είδε ενίσχυση της ικανοποίησής τους με την αύξηση της σωματικής και κοινωνικής ευεξίας που βίωσαν.

 

Το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για την Ψυχική Υγεία διεξήχθη στις 13 και 14 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα, με 19 Φορείς Ψυχικής Υγείας από όλη την Ελλάδα και 1 από την Τσεχία, σε συνεργασία με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για 3η συνεχόμενη χρονιά, αυτό της συμπερίληψης στην μπάλα, στον αθλητισμό, στη ζωή στην κοινότητα.

Συνεχίζουμε το παιχνίδι στο γήπεδο, γεμάτοι ενθουσιασμό, αθλητική ενέργεια, αγάπη για την μπάλα και τον Άνθρωπο, μιλώντας ανοιχτά και σπάζοντας το στίγμα για τις παθήσεις ψυχικής υγείας.

 

#MentalHealth  #FootbALL #breakstigma #balapantou #samefield

Νιώστε τον ρυθμό του 3ου Πρωταθλήματος στο βίντεο: https://shorturl.at/lnprJ

 

*Κύριοι συντάκτες της έρευνας είναι οι:

Αλέξανδρος Οικονόμου Msc Ψυχικής Υγείας – Ιατρική Σχολή Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος για την ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ

Ροδάνθη Μποντόζη Κοινωνιολόγος MD, (cand. Clinical Psychologist), Υπεύθυνη Μ.Ψ.Α. «Ιπποκράτης ΙΙ» του φορέα ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ

**Η έρευνα διεξήχθη σε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και Λήπτες Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που συμμετείχαν στα 2 Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου.