29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων είναι εργασιακά δικαιώματα

Η Νίνα εργάζεται στο σεξ, αλλά δεν μπορεί να εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα λόγω των πολλαπλών περιορισμών του ισχύοντος νόμου για τη σεξεργασία. Δεν παίρνει ένσημα, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δε θα πάρει σύνταξη όταν σταματήσει να εργάζεται. Ο τρόπος που αναγκάζεται να δουλεύει την αφήνει παντελώς εκτεθειμένη. Συχνά γίνεται αποδέκτρια κακοποιητικών συμπεριφορών, τις οποίες δεν μπορεί να καταγγείλει φοβούμενη μήπως συλληφθεί. Tο στίγμα που συνοδεύει το επάγγελμά της δεν της επιτρέπει να μοιράζεται λεπτομέρειες για τη ζωή της, ακόμα και με άτομα που αγαπάει. Η ίδια θεωρεί ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το πώς αντιμετωπίζεται από την ίδια την Πολιτεία, γιατί αν δώσει το παράδειγμα η Πολιτεία, ίσως και η κοινωνία κάποια στιγμή να ακολουθήσει.

Παρόλο, λοιπόν, που η Νίνα είναι εντελώς αόρατη για την Ελληνική Πολιτεία, το ζεστό μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων που Εργάζονται στο Σεξ, είχε την ευκαιρία να βρεθεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων μαζί με άλλα άτομα που εργάζονται στο σεξ, εκπροσώπους της Πολιτείας (υπουργούς, βουλευτές, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων), φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και ακτιβιστικών οργανώσεων. Εκεί άκουσε άτομα που εργάζονται στο σεξ να εκθέτουν αναλυτικά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους. Μίλησε και η ίδια για θέματα που την απασχολούν. Μπόρεσε να ασκήσει μια κάποια πίεση σε πολιτικά πρόσωπα ώστε να προχωρήσουν σε δράσεις και νομοθετήσεις που θα βελτιώσουν τις ζωές των σεξεργαζόμενων ατόμων και, μαζί με τα αντίστοιχα σωματεία και οργανώσεις, τους ανάγκασε να δεσμευτούν ότι θα κάνουν κάτι.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νίνα είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άτομα που εργάζονται στο σεξ στην Ελλάδα. Όπως εκείνη είναι παντελώς αόρατη για την Ελληνική Πολιτεία, το ίδιο ισχύει και για όλα αυτά τα άτομα. Τα προβλήματά τους – θα έπρεπε να – μας αφορούν όλους μας, αφού εμπίπτουν στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Νίνα την Πέμπτη 2 Ιουνίου για λίγο ένιωσε ελπίδα, για λίγο ένιωσε ότι για την Πολιτεία αποκτά υπόσταση σαν πρόσωπο, ότι ίσως σύντομα σταματήσει το καθεστώς απαξίωσης. Τόσο αυτή όσο και όλα τα άλλα σεξεργαζόμενα άτομα που βρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή.

Όλο αυτό συνέβη χάρη σε ένα κύκλο brainstorming της ομάδας του Red Umbrella Athens, Κέντρου Ενδυνάμωσης Ατόμων που Εργάζονται στο Σεξ, και της Θετικής Φωνής, Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας. Δουλεύοντας στο πεδίο επί χρόνια είχαν αντιληφθεί το σημαντικό αντίκτυπο που έχει η περιθωριοποίηση για την ευημερία των σεξεργαζόμενων. Το Red Umbrella παρείχε υπηρεσίες ενδυνάμωσης ήδη για κάποια χρόνια, αλλά η ομάδα του και αυτή της Θετικής Φωνής έψαχναν τρόπους να ενισχύσουν αυτές τις υπηρεσίες και να πάνε τη συνηγορία υπέρ αυτής της κοινωνικής ομάδας ένα βήμα πιο πέρα. Μέσα σε ένα συρφετό ιδεών και με συνεισφορές από όλα τα μέλη των δύο ομάδων, προέκυψε η ιδέα για το πρόγραμμα “Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ”, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση του Active Citizens Fund, με διαχειριστές επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow και με φορέα υλοποίησης τη Θετική Φωνή.

Πυρήνας του έργου είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρει το Red Umbrella Athens (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική υποστήριξη, συμβουλευτική για τη σεξουαλική υγεία και τη μείωση βλάβης, δωρεάν εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δραστηριότητες ψυχαγωγίας και υλική συνδρομή), αλλά και η ίδρυση ενός αντίστοιχου κέντρου στη Θεσσαλονίκη, του Red Umbrella Thessaloniki, το οποίο άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες. Εκτός αυτών, όμως, το πρόγραμμα του έργου συμπεριλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, με καμπάνιες στα social media και τηλεοπτικό σποτάκι, και δράσεις διεκδίκησης σε πολιτειακό επίπεδο, με συναντήσεις με θεσμικούς φορείς και εκδηλώσεις σαν αυτή της 2 Ιουνίου.

Όλο αυτό ξεκίνησε από το πάθος, το μεράκι και τη σκληρή δουλειά μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Χάρη στα όσα είδε το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, χάρη στο ότι μοιράστηκε το όραμά μας και συμφώνησε στη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος, η ιδέα αυτή μερικών ατόμων κατάφερε να μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ δυνατότερο και πολύ ουσιαστικότερο.

Παρόλο που το έργο είναι ακόμα στην αρχή του, μιας και ξεκίνησε μόλις λίγες εβδομάδες πριν, μπορούμε ήδη να δούμε τη θετική επίδραση που έχει στον τομέα που μας απασχολεί. Το Red Umbrella Athens συνεχίζει ενισχυμένο τη δουλειά του, το Red Umbrella Thessaloniki μόλις ξεκίνησε. Αυτά βοηθούν έμπρακτα και σε πολλά επίπεδα εκατοντάδες ωφελούμενα άτομα μηνιαίως. Παράλληλα, η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος κατάφερε να ευαισθητοποιήσει το κοινό, να φέρει σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που σπάνια έχουν έρθει σε επαφή και έχει κατορθώσει να ωθήσει στα πρώτα βήματα προς την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη σεξεργασία στην Ελλάδα. Τα σχόλια που λάβαμε σχετικά με την εκδήλωση αυτή ήταν συγκινητικά και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε αυτό το – πολλές φορές δύσκολο – έργο.

Σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας, που έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση. Ιδανικά, όμως, θα θέλαμε και να κατοχυρώσουμε βασικά δικαιώματα για τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και για να το καταφέρουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κόσμου. Προτρέπουμε, λοιπόν, τον καθένα και την καθεμία να ενημερωθεί σχετικά με τον ισχύοντα νόμο για τη σεξεργασία, να αναλογιστεί πόσο δυσλειτουργικός είναι και πόσα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σεξεργάτριες/σεξεργάτες, να το μοιραστεί και να ασκήσει μαζί μας πίεση προς την Πολιτεία. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το έργο αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και την ουσιαστική ενδυνάμωση όλων των ατόμων που εργάζονται στο σεξ.

Παρακολουθήστε παρακάτω την εκδήλωση έναρξης του έργου DANA που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων που Εργάζονται στο Σεξ: