Exit through the grocery

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ:
6 μήνες
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΡΓΟΥ
Small
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
4.997,70€
ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ (ΕΟΧ)
4.997,70€
ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Κεντρική Μακεδονία

Το έργο «Exit through the grocery» έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου σχετικά με την έμφυλη βία και ικανοποιεί την ανάγκη για ένα πιο ενεργό και εμπλουτισμένο δίκτυο υποστήριξης των θυμάτων με στόχο την έξοδό τους από τον κύκλο της βίας.

Όσο το κίνημα #metoo αποκτά ελληνικά χαρακτηριστικά, αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε τα θύματα της έμφυλης βίας να μιλήσουν εναντίον των κακοποιητών τους. Όσο όμως κι αν το να μοιράζεσαι ένα πρόβλημα παραμένει ανακουφιστικό, αυτό που έχει πραγματικό αντίκτυπο και μπορεί να βοηθήσει στο σπάσιμο του κύκλου της βίας είναι η ενεργητική ακρόαση. Συνήθως, αισθήματα όπως η ντροπή, ο φόβος , η ενοχή και η δυσπιστία αποτρέπουν τα θύματα από το να ζητήσουν βοήθεια.

Αυτό το πρόβλημα, θα αντιμετωπιστεί μέσω ενός προγράμματος ευαισθητοποίησης και κατάρτισης εργαζομένων σε καταστήματα και επιχειρήσεις σχετιζόμενες με την καθημερινή δραστηριότητα των πολιτών. Εργαζόμενοι που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν την κατάσταση και τους μηχανισμούς της έμφυλης βίας και να διδαχθούν πώς να παρέχουν αρχικά υποστήριξη στα θύματα που προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ τον κύκλο της βίας.

Τα εργαστήρια, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο σεμιναρίων μας στη Θεσσαλονίκη σε δύο ομάδες 10 ατόμων που θα προέρχονται από την τοπική κοινωνία και ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στο να αναγνωρίζουν την έμφυλη βία και να βρίσκουν συγκεκριμένες λύσεις για την υποστήριξη των θυμάτων. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου (Παρασκευή/Σαββατοκύριακου – 22 ώρες) και θα επαναληφθούν με νέα ομάδα σε επόμενο τριήμερο. Το παραγόμενο των εργαστηρίων θα είναι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα διανέμεται τόσο σε χώρους σχετιζόμενους με τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων αλλά και ηλεκτρονικά. Το φυλλάδιο αυτό θα διευρύνει την προβολή ενός δικτύου κατά της έμφυλης βίας και θα ενθαρρύνει κι άλλα μέλη της τοπικής κοινωνίας να παρέχουν την υποστήριξή τους.

Το έργο στοχεύει σε αποτελέσματα δύο κατευθύνσεων. Καταρχήν, μέσα από τα εργαστήρια θα παραχθούν δύο εικαστικά έργα που θα εκτεθούν σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, και θα συνοδεύονται από ένα φυλλάδιο που θα αναφέρει σημαντικές πληροφορίες για την έμφυλη βία και θα αναλάβουν να το επικοινωνήσουν οι συμμετέχοντες. Η δεύτερη στόχευση αποτελεί τον πυρήνα του έργου. Αφορά τους ίδιους τους συμμετέχοντες και την ικανότητα τους, μετά το πέρας του εργαστηρίου να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ένα θύμα, να παρέχουν το βασικό ενημερωτικό φυλλάδιο και να συμβάλουν στην έξοδο από τον κύκλο της βίας

Η κατάρτιση τους μέσω μεθόδων άτυπης εκπαίδευσης όπως η ομαδική εργασία, το παιχνίδι ρόλων, οι συζητήσεις και οι δημιουργικές δραστηριότητες θα αυξήσει την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα φύλου και έμφυλης βίας. Απώτερος στόχος είναι να μεταδώσουν τις γνώσεις τους, τις δεξιότητες και τις ορθές πρακτικές σε συναδέλφους τους και άλλα μέλη της τοπικής κοινωνίας και με τον τρόπο αυτό να δράσουν πολλαπλασιαστικά στα αποτελέσματα του έργου.

Μετά το τέλος του έργου, τυχόν θύματα έμφυλης βίας θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας χάρη στην ευαισθητοποίηση, την ορθή πληροφόρηση και την επαρκή υποστήριξη από ένα δίκτυο 20 ασφαλών χώρων (safe spaces) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ την ίδια στιγμή το έργο συμβάλει θετικά στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας της πόλης.