Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΑττικήΑνατολική Μακεδονία και ΘράκηΒόρειο ΑιγαίοΔυτική ΕλλάδαΔυτική ΜακεδονίαΉπειροςΘεσσαλίαΙόνια νησιάΚεντρική ΜακεδονίαΚρήτηΝότιο ΑιγαίοΠελοπόννησοςΣτερεά Ελλάδα
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΕΤΑΙΡΟΥ

To Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1987. Καταστατικός στόχος του Σωματείου είναι η ίδρυση και διατήρηση μουσείων ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς. Το ΕΠΜ υπάρχει για να ενθαρρύνει κάθε παιδί να ανακαλύπτει, να κατανοεί, να μαθαίνει, να χαίρεται και να διαμορφώνει τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει, με σεβασμό στην ατομικότητα και έμφαση στη συνεργασία.

Σκοπός του Σωματείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά, από την προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητά τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζούνε. Ο σκοπός απευθύνεται σε όλα τα παιδιά χωρίς εξαίρεση, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ή σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.

To Παιδικό Μουσείο της Αθήνας
Από το 1994, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο λειτουργεί το «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας» με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ένα μουσείο με διαδραστικά εκθέματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά έως 12 χρόνων.
Το «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας» προσφέρει πολύπλευρη εκπαίδευση και αποτελεί ένα πρώτο βήμα εξοικείωσης του παιδιού με την έννοια «μουσείο». Αντλεί τα θέματά του από την επιστήμη και την τεχνολογία, το φυσικό περιβάλλον, τις τέχνες, τη γλώσσα, τα μαθηματικά, την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.
Στα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, τα παιδιά μπορούν να:

  • χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις
  • εξερευνούν τα αντικείμενα
  • «παίζουν ρόλους» και να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους ενηλίκους
  • συναρμολογούν ή αποσυναρμολογούν αντικείμενα
  • κατανοούν μέσα από το παιχνίδι πώς λειτουργεί κάτι

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει & υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που:

  • υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι
  • ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράζονται, να αυτενεργούν, να παίρνουν αποφάσεις και να επιλύουν προβλήματα
  • ενδυναμώνουν τα παιδιά για τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις ώστε να γίνουν ενεργοί υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, σε σχολεία, σε άλλους χώρους: εργοστάσια, άλλα μουσεία & πολιτιστικούς χώρους κ.λπ. σε όλη την Ελλάδα.

Έργα του φορέα-εταίρου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

Ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων

Σχετικά stories