Φάρος του Κόσμου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Κεντρική Μακεδονία
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΕΤΑΙΡΟΥ

Το κέντρο Νεότητας «Φάρος του κόσμου» είναι ένας χώρος προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης των Νέων του Δενδροποτάμου (του μεγαλύτερου οικισμού Ρομά στην Θες/νίκη και την Μακεδονία) που ίδρυσε ο π. Αθηναγόρας Λουκατάρης και λειτουργεί από το 2004 μέχρι σήμερα αποκλειστικά με εθελοντές και δωρεές.

Το καλοκαίρι του 2017 απέκτησε επίσημα νομική μορφή (ΑΜΚΕ). Μέσα από το διαρκή και αδιάκοπο αγώνα του έχει αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής και έχει βρει πρωτοπόρες λύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η εργασία. Στον «Φάρο του κόσμου» ζουν σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον παιδιά από ανύπαρκτα ή επικίνδυνα οικογενειακά περιβάλλοντα. Επίσης, παιδιά με παραβατική συμπεριφορά μπορούν να κάνουν χρήση του ΚΕ.Π.Α.ROM για έκτιση εναλλακτικής ποινής ως κοινωνική εργασία, αντί να εγκλειστούν σε φυλακή ανηλίκων.

Βασικό μέλημα του «Φάρου του κόσμου» είναι να βρίσκεται δίπλα σε όλους όσους τον έχουν ανάγκη και φωτίζει το δρόμο προς την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Το 2014 η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή τίμησε τον «Φάρο του κόσμου» με το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών «ως καλή πρακτική για τον γραμματισμό και την κοινωνική ένταξη». Το 2016 το State Department των Η.Π.Α. βράβευσε το έργο του «Φάρου του Κόσμου» ως καλή πρακτική για τον γραμματισμό και την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ. Το μεγαλύτερο στοίχημα του «Φάρου του κόσμου» είναι να καταφέρει να αλλάξει ριζικά τις αντιλήψεις των Ρομά σχετικά με την εκπαίδευση και την εργασία με σκοπό την επίλυση των χρόνιων ζητημάτων τους. Τα παιδιά του «Φάρου του κόσμου» που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους είναι έτοιμα για τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα και το μέλημα μας είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μετά το σχολείο και αναζήτηση ευκαιριών γι’ αυτούς που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την βασική εκπαίδευση.

Έργα του φορέα-εταίρου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:

Ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων