19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Η ιστορία του Κώστα, στο Μουσικό Εργαστήρι για άτομα με νοητική υστέρηση

Ο Κώστας είναι ένα άτομο με βαριά νοητική υστέρηση, ποσοστό αναπηρίας 85% και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30. Μεγαλωμένος με πολλή αγάπη, σε ένα υγιές περιβάλλον, είναι ένας νεαρός άντρας με προσεγμένη εμφάνιση.
Η οικογένειά του από την ώρα της γέννησής του έως και σήμερα του παρέχει μία αξιοπρεπή ζωή, κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες. Και γι’ αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Λάτρης της βόλτας και της κίνησης, ο Κωστής χαιρετά και ζητωκραυγάζει κάθε φορά που ένα αυτοκίνητο περνά από τον δρόμο, αφού η μεγάλη του αγάπη είναι τα οχήματα και ειδικότερα τα μεγάλα (φορτηγά, λεωφορεία, νταλίκες). Επίσης, είναι αθλητικός τύπος! Του αρέσει να περνάει αρκετή ώρα πάνω στον διάδρομο, γιατί τον ηρεμεί.

Δαγκώνει το χέρι του όταν εκνευρίζεται και χτυπάει το στήθος του όταν θέλει κάτι πολύ. Όταν τύχει να κάνει κάτι το οποίο δεν του αρέσει, κάνει πως κλαίει για να σου δείξει πως δεν είναι μέσα στα πράγματα που τον ευχαριστούν… Αλλά μόλις του κάνεις το χατίρι και αλλάξεις τη δραστηριότητα, θα σου δώσει το πιο όμορφο και γλυκό χαμόγελό του! Λόγω του νυσταγμού που έχει στα μάτια, δεν μπορεί να διατηρήσει σταθερή εστίαση σε ένα αντικείμενο. Ωστόσο, επιτυγχάνει κάποιες φορές βλεμματική επαφή, κυρίως όταν προσπαθεί να αποκτήσει αυτό που επιθυμεί, αλλά επίσης και όταν τον βοηθήσεις/οδηγήσεις στο να καταλάβει ότι το να είσαι κοντά στους ανθρώπους είναι ευχάριστο και σημαντικό.

Το ίδιο σημαντικό είναι να τον βοηθήσεις στην ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Η βλεμματική επαφή, που έχει με δυσκολία κατακτήσει, αποτελεί αποτέλεσμα της προσπάθειας για να τα καταφέρει. Όσον αφορά στο γνωστικό κομμάτι, ο Κώστας δε γνωρίζει ανάγνωση και γραφή και ούτε έχει λόγο. Δεν κατανοεί πάντα τη λεκτική καθοδήγηση. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με το προσωπικό, αλλά όταν είναι σε κοντινή απόσταση με άλλους ωφελούμενους, υπάρχει εκνευρισμός, αφού συνηθίζει να χαιρετά συχνά και να τραβά από το χέρι τους διπλανούς του στην προσπάθεια του να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει μαζί τους.

Όλα αυτά όμως πριν ξεκινήσει ο Κώστας τη μουσικοθεραπεία!

Μέσα από τη μουσική, τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του μουσικού εργαστηρίου, αλλά και τους σωστά καταρτισμένους θεραπευτές του, ο Κώστας, «ο μικρόσωμος γίγαντας του συλλόγου μας», κατάφερε να οριοθετηθεί με τη σωστή καθοδήγηση των θεραπευτών του και να βγάζει μόνος του τα παπούτσια του και το μπουφάν του και να εισέρχεται ΜΟΝΟΣ του στην αίθουσα με χαρά! Απολαμβάνει κάθε λεπτό της μουσικοθεραπευτικής του συνεδρίας και εξέρχεται από την αίθουσα, όταν ακούσει το «τελείωσε η μουσική» τραγουδιστά από τον θεραπευτή του.

Ο Κώστας είναι ένας από τους ωφελούμενους του έργου «Μουσικό Εργαστήρι για Άτομα με Νοητική Υστέρηση» που υλοποίησε ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ νοητικής υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Αυτό αφορά στη δημιουργία ενός Μουσικού Εργαστηρίου για άτομα με νοητική υστέρηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, όπου δεν υπήρχαν φορείς παροχής εξειδικευμένης μουσικής εκπαίδευσης και μουσικοθεραπείας σε άτομα με νοητική αναπηρία.

Μέσω του εργαστηρίου που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ο Κώστας βοηθήθηκε από τις ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής. Έμαθε να συμμετέχει και να συνεργάζεται. Φυσικά και δείχνει, με το δικό του μοναδικό τρόπο, τις μουσικές του επιθυμίες (είναι του λαϊκού ρεπερτορίου) και προτιμήσεις… Και σε κάθε μουσική επιλογή που δεν του αρέσει αντιδρά με τη μη συμμετοχή του!

Σαν σωστός «τζέντλεμαν» προσφέρει πάντα τη θέση δίπλα του για να κάτσεις να του κάνεις παρέα… Ενώ, πάντα χαμογελαστός και καλοντυμένος, ο Κωστής δίνει ένα «φιλάκι» φεύγοντας από το Εργαστήριο. Αυτός είναι ο Κωστάκης της καρδιάς μας!

Δείτε παρακάτω το βίντεο παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου «Μουσικό Εργαστήρι για Άτομα με Νοητική Υστέρηση»: