4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ο αγώνας της κυρίας Μαρίας από τη Χάλκη για τη διασφάλιση των φαρμάκων της

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η υγεία είναι πανανθρώπινο δικαίωμα και ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Το έργο «Ανοίγοντας την Πρόσβαση στην Υγεία και το Φάρμακο για Όλους» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου και εταίρους την GIVMED και το Τhe Press Project (TPP), έχει ως σκοπό να συνεισφέρει στην πρόσβαση του συνόλου των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων (όπως ηλικιωμένοι, πρόσφυγες, άνεργοι, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις κ.α.) σε ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες υγείας και σε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μία από τις δράσεις του έργου είναι η συλλογή μαρτυριών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας στην πρόσβασή τους σε ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα, σαν την ιστορία της κυρίας Μαρίας από το μακρινό, πανέμορφο νησί της Χάλκης.

Η κυρία Μαρία γεννήθηκε και έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή της σ’ ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων, τη Χάλκη. Εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε, παντρεύτηκε και έμεινε χήρα. Δε σκέφτηκε ποτέ να αφήσει τον τόπο της και τους ανθρώπους του, ακόμα και όταν τα παιδιά της επέμεναν πως με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, θα ήταν καλύτερα να μένει μαζί τους στην Αθήνα. Η κυρία Μαρία αρνήθηκε τις επανειλημμένες προσκλήσεις των παιδιών της και έμεινε στον τόπο της, για να φροντίσει τον αγαπημένο της κήπο…

Η αγέρωχη νησιώτισσα έχει διαγνωστεί εδώ και χρόνια με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και για αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στην καθημερινότητά της. Αν και τα καταφέρνει να κάνει σωστά τις μετρήσεις και ενέσεις ινσουλίνης που απαιτούνται κάθε μέρα, η προμήθεια των υλικών και φαρμάκων είναι για την ίδια μια δύσκολη διαδικασία. Για να πάει στη Χώρα, όπου βρίσκεται το πολυδύναμο ιατρείο, πρέπει να πάρει ταξί. Το κόστος, όμως, είναι πολύ μεγάλο, σε σχέση με τη σύνταξη που λαμβάνει. Ο περιορισμός των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, μιας και η ίδια ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, στο ιατρείο δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμος γιατρός για να την εξετάσει, ενώ λόγω έλλειψης φαρμακείου αναγκάζεται να παραγγείλει και να περιμένει τα φάρμακά της από τη Ρόδο!

Η περίπτωση της κυρίας Μαρίας, είναι μια από τις πολλές ιστορίες συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν πολλές και ποικίλες δυσκολίες με την πρόσβασή τους στην υγεία. Περιπτώσεις διαφορετικές μεταξύ τους, που έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή:Tον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πολίτες της χώρας μας σε σχέση με την υγεία τους.

Μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων καταγράφει το πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου «Ανοίγοντας την πρόσβαση στην υγεία και το φάρμακο για όλους» που στόχο έχει την ανάδειξη των πρακτικών ζητημάτων που δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των συμπολιτών μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σκοπός του έργου είναι να συνηγορήσει για το σύνολο των πολιτών – και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων – για την πρόσβαση σε ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες υγείας και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Για να έχουν οι συνάνθρωποι μας, σαν την κυρία Μαρία, απρόσκοπτη πρόσβαση στο πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία.